Στον Οφθαλμό Λέσβου υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης σύγχρονων εξετάσεων με τελευταίας γενιάς ιατρικά μηχανήματα βοηθώντας στην σωστή και έγκαιρη αντιμετώπισή όλων των οφθαλμικών παθήσεων.
Φλουραγγειογραφία – FAG
H αποτύπωση των αλλαγών στα αγγεία του αμφιβληστροειδούς σε διάφορες οφθαλμικές παθήσεις είναι απαραίτητη για την παρακολούθηση του ασθενή. Χορηγώντας ένα φάρμακο που χρωματίζει τα αγγεία του ματιού διαπιστώνουμε αν υπάρχουν διαρροές ή άλλα προβλήματα.
Είναι απαραίτητη μέθοδος εξέτασης των βλαβών που προκαλεί στον οφθαλμό ο σαχαρώδης διαβήτης και η ηλικιακή εκφύλιση της ώχρας ώστε να αποφασιστεί η σωστή θεραπεία.
Αγγειογραφία οπτικής συνοχής – OCTA
Η αγγειογραφία οπτικής συνοχής ή OCTA, είναι μια νέα, μη επεμβατική μέθοδος για την οπτική απεικόνιση του αγγειακού συστήματος του αμφιβληστροειδούς. Ενώ η κλασσική αγγειογραφία (φλουοροαγγειογραφία) απαιτεί έγχυση χρωστικής σε μία φλέβα του χεριού, η αγγειογραφία OCTA χρησιμοποιεί μόνο οπτικό φως και απαιτεί μόλις λίγα δευτερόλεπτα ώστε να απεικονίσει τα αγγεία και τις αλλοιώσεις τους στο μάτι.
Τομογραφία οπτικής συνοχής – OCT
Η τομογραφία οπτικής συνοχής (OCT) έχει εξελιχθεί σε απαραίτητο εργαλείο παρακολούθησης των βλαβών στην ωχρά κηλίδα και στο οπτικό νεύρο. Σε πολλές παθήσεις του αμφιβληστροειδούς όπως η ηλικιακή εκφύλιση ή η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια αλλά και σε βλάβες του οπτικού νεύρου όπως το γλαύκωμα ή η οπτική νευρίτιδα δίνει απευθείας εικόνα της ανατομίας σε βάθος και συμβάλλει στην διάγνωση αλλά την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας μέσω σύγκρισης διαδοχικών εξετάσεων.
Τοπογραφία κερατοειδούς
Η απεικόνιση της κανονικότητας της πρόσθιας αλλά και της οπίσθιας επιφάνειας του κερατοειδή έχει μεγάλη σημασία στον προεγχειρητικό έλεγχο του υποψήφιου για διαθλαστική χειρουργική, αλλά και για την παρακολούθηση παθήσεων όπως ο κερατόκωνος.
Οπτικά πεδία
H μελέτη του οπτικού πεδίου του οφθαλμού αποτελεί σημαντικό κομμάτι της παρακολούθησης χρονίων νόσων όπως το γλαύκωμα αλλά και οξέων καταστάσεων όπως η οπτική νευρίτιδα.
Τομογραφία προσθίου θαλάμου
Η ακριβής μέτρηση του πάχους του κερατοειδούς σε όλη του την επιφάνεια και όχι μόνο κεντρικά, είναι βασικό στοιχείο της καταλληλότητας ή όχι ενός υποψήφιου για laser μυωπίας. Εξίσου σημαντική είναι η πληροφορία αυτή και για τη σωστή μέτρηση της πίεσης του οφθαλμού σε περιπτώσεις γλαυκώματος. Η τομογραφία κερατοειδούς μας δίνει μια λεπτομερή απεικόνιση του πρόσθιου τμήματος με μεγάλη χρησιμότητα σε πλήθος παθήσεων του οφθαλμού.
Ενδοθηλιομέτρηση κερατοειδούς
Η εκτίμηση της ποιότητας των κυττάρων του ενδοθηλίου στην εσωτερική επιφάνεια του κερατοειδούς, είναι πολύ σημαντική για την πορεία προβλημάτων που μπορεί να επηρεάσουν την διαύγια του και άρα την ποιότητα όρασης.
Υπερηχογραφία οφθαλμού
Η συσκευή υπερηχογραφίας είναι ίσως ο σημαντικότερος σύμμαχος του οφθαλμίατρου στην εξέταση ενός οφθαλμού όταν δεν μπορούμε να απ’ ευθείας με το φακό να δούμε το εσωτερικό του. Μια αιμορραγία σε ένα μάτι που πάσχει από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ή ένας αδιαφανής καταρράκτης μπορεί να εμποδίσει την εκτίμηση της κατάστασης του αμφιβληστροειδούς. Η υπερηχογραφία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε τέτοιες καταστάσεις καθώς αποκαλύπτει τα στοιχεία εκείνα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε.
Τονογράφημα οφθαλμού
Η στιγμιαία μέτρηση της πίεσης του οφθαλμού με δεδομένα του προηγούμενου αιώνα δεν επαρκεί πλέον για την ορθή αξιολόγηση της. Tο τονόμετρο εφαρμόζει σύγχρονη τεχνολογία αξιοποιώντας το πιεζοηλεκτρικό φαινόμενο. Έτσι η μέτρηση της πίεσης είναι αποτέλεσμα συνδυασμού δεκάδων μετρήσεων με τη μέγιστη ακρίβεια.
Παιδιατρική σκιασκοπία
H συνεργασία των μικρών παιδιών δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Αναγκαία είναι η προσαρμογή του τρόπου εξέτασης στις ανάγκες των παιδιών. Με την συσκευή αυτή αποκτούμε εικόνα της διαθλαστικής κατάστασης του παιδιού από απόσταση αποφεύγοντας έτσι την ταλαιπωρία του.
Ευαισθησία στη φωτεινή αντίθεση
Η αξιολόγηση της όρασης δεν αφορά μόνο την ανάγνωση στοιχείων σε συγκεκριμένη απόσταση. Η ποιοτική όραση είναι εξίσου σημαντική και αυτή αξιολογείται με την μέτρηση της ευαισθησίας του οφθαλμού στην αναγνώριση τόνων φωτεινότητας .
Αμπερομετρία οφθαλμού
Η ειδική αυτή συσκευή ελέγχει την πορεία του φωτός μέσα στον οφθαλμό μέχρι να φτάσει στον αμφιβληστροειδή, εκτιμώντας τα σφάλματα που δημιουργούνται και αξιολογώντας την τελική όραση του ασθενή.
Ποιοτικός έλεγχος δακρυϊκής στοιβάδας
Πραγματοποιώντας επάλληλες στιγμιαίες μετρήσεις της ποιότητας της όρασης η συσκευή μας πληροφορεί για τη σταθερότητα και άρα την ποιότητα της δακρυικής στοιβάδας στην επιφάνεια του κερατοειδή. Έτσι καταφέρνουμε να να διακρίνουμε ασθενείς που χρειάζονται θεραπεία με τεχνητά δάκρυα είτε προσωρινά πριν μία επέμβαση, είτε λόγω παθήσεων που προκαλούν ξηροφθαλμία.
Ποιοτικός έλεγχος όρασης
Η απλή μέτρηση της οπτικής οξύτητας ποτέ δεν είναι αρκετή να μας κατατοπίσει για τον τρόπο που πραγματικά βλέπει ένας ασθενής και άρα τι είναι αυτό που δεν τον ικανοποεί στη όρασή του. Η συσκευή μας τροφοδοτεί με πρωτοποριακά δεδομένα όπως η παραστατική προσομοίωση της ποιότητας της όρασης με γρήγορο και εύκολο για τον ασθενή τρόπο.
Έλεγχος καταρράκτη
Η διαπίστωση της ύπαρξης ή όχι καταρράκτη έχει πάψει πια να αποτελεί υποκειμενική εκτίμηση. Χρησιμοποιώντας ειδικές συσκευές μπορούμε να έχουμε αντικειμενική εκτίμηση της πυκνότητας του κρυσταλλοειδούς φακού και αντικειμενική εικόνα της μεταβολής στην ποιότητα της όρασης. Έτσι η εξέλιξη του καταρράκτη μπορεί να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.