T: 2252 77 0 108 | E: contact@ophthalmoslesvou.gr

Crosslinking

Η θεραπεία Cross-Linking χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του κερατοκώνου. Ο κερατόκωνος είναι μία προοδευτικά εξελισσόμενη πάθηση του κερατοειδούς κατά την οποία παρατηρείται λέπτυνση της επιφάνειάς του και μεταβολή του σχήματός του σε κωνικό. 

Εκδηλώνεται συνήθως κατά την εφηβεία, ενώ εξελίσσεται προοδευτικά τις επόμενες 2 δεκαετίες.

Η μέθοδος Corneal Collagen Cross-Linking σταθεροποιεί τον κερατοειδή και ανακόπτει την εξέλιξη του κερατοκώνου καθώς και άλλων σπανιότερων εκτασιών του κερατοειδούς.

Η μέθοδος είναι ανώδυνη και διενεργείται με τοπική αναισθησία με αναισθητικές σταγόνες.  Αρχικά αφαιρείται το επιθήλιο (δηλαδή η επιφάνεια) του κερατοειδούς και στη συνέχεια γίνεται ενστάλαξη ριβοφλαβίνης (βιταμίνης β2) πάνω στον κερατοειδή έως τον πλήρη εμποτισμό των βαθύτερων στιβάδων του.

Ακολουθεί η ακτινοβόληση του κερατοειδούς με υπεριώδη ακτινοβολία UVA κατάλληλης έντασης και διάρκειας.

Με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται οι δεσμοί των ινών κολλαγόνου του κερατοειδoύς, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η δομή του, να σκληραίνει και να ισχυροποιείται και να ανακόπτεται η εξέλιξη του κερατοκώνου.

Μάλιστα σε πολλούς ασθενείς ο  κερατοειδής επανέρχεται σε ένα πιο φυσιολογικό σχήμα αφού παράλληλα με την ισχυροποίηση επιτυγχάνεται και μια μικρή επιπέδωση του κώνου.